Slovačka priprema prošireno oporezivanje premija osiguranja

Datum objave: 7.3.2018., 13:49
Novi sustav neizravnih poreza na premije osiguranja u pripremi je u Slovačkoj, zamjenjujući sadašnji iznos od 8 posto na posebna osiguranja sa stopom koja će varirati od 2 posto do 18 posto, ovisno o vrsti police, piše lokalni tisak.
Slovačko ministarstvo financija planira u travnju predati kabinetu konačni prijedlog zakona o porezu na premije osiguranja. Parlament bi mogao odobriti prijedlog zakona do ljeta, objavili su službeni izvori novinarima, što znači da bi novi zakon trebao stupiti na snagu od listopada 2018. Trenutno je prijedlog zakona još uvijek u raspravi s osigurateljnim sektorom.

"Porez na premije osiguranja civilizirani je alat koji se provodi u većini europskih zemalja", kazao je slovački ministar financija Peter Kazimir u TV intervjuu. Također dodaje da ne treba očekivati da će novi porez povećati cijene polica osiguranja jer trenutna profitabilnost osiguratelja ima dovoljno mjesta za plaćanje novog poreza.

Slovačka udruga osiguranja, SLASPO, kritizirala je novu regulatornu inicijativu iz više razloga, počevši od slabe penetracije osiguranja koja zahtijeva poticanje kupnje osiguranja, a ne oporezivanje istog. Štoviše, čini se da je takva mjera također moralno pogrešna jer "utječe na ljude koji su dobrovoljno i razumno zaključili policu osiguranja da bi zaštitili sebe i(li) svoju imovinu od nepredviđenih događaja te tako izbjegli mogućnosti socijalne države u slučaju nepovoljnih događaja. Porez na osiguranje znači da se taj čin odgovornosti oporezuje na isti način kao što se oporezuju trošarine, poput "neodgovornosti" u obliku kupnje cigareta."

Osim moralnih pitanja, SLASPO smatra da su osiguratelji očekivali da novi zakon "pretvori vrlo kontroverzan porez od 8 posto u jasan i transparentan porez", ali "prijedlog zakona o porezu na osiguranje u svom sadašnjem obliku je neugodno iznenađenje za tržište osiguranja." Predloženi zakon ne uklanja aktualne probleme, nego ih produbljuje.

Na temelju službenih konzultacije, osigurateljna industrija očekuje da će se porez odnositi isključivo na neživotna osiguranja, biti jednak i administrativno što je moguće teži, navode SLASPO-ovi službeni komentari na prijedlog. Porez na premiju ne bi trebao biti dio premije, već bi trebao biti izračunat iz premije kao zasebni zahtjev države i povezan s ukupnim iznosom premije, a zakon bi trebao nametnuti obvezu klijenta da plati taj porez osigurateljnom društvu zajedno s premijom. Dakle, društva trebaju imati samo ulogu prikupljanja poreza. Takvo rješenje ne bi utjecalo na profitabilnost postojećih ugovora o osiguranju.

Međutim, objavljeni prijedlog smatra da porez plaća osigurateljno društvo. Iz prijedloga zakona nije jasno tko treba platiti porez - klijent ili društvo. Također je nejasno može li, u ugovorima sklopljenim prije stupanja zakona na snagu, osigurateljno društvo povećati premiju zbog novog poreza (a time će porez snositi klijent) bez suglasnosti klijenta. Tekst zakona još uvijek analiziraju sektorski stručnjaci, ali na prvi pogled čini se da prijedlog propisuje da će porez platiti osigurateljno društvo iz postojeće premije te stoga razmatra retroaktivnost plaćanje poreza i prethodnih odbitaka, gdje porez nije obračunat u osiguranju. To bi bilo osobito koritično za životno osiguranje, koje bi se moglo izgubiti zbog poreza, a osigurateljno društvo ga ne bi moglo otkazati.

Veoma loša vijest u prijedlogu zakona je širenje poreza na životna osiguranja, posebice zato što bi tako prihodi od životnog osiguranja bili podložni višestrukom oporezivanju.