Osiguratelji digitalizaciju ne smatraju prijetnjom, ali postoji drugi problem

Datum objave: 8.3.2018., 12:44
Promjena može biti zastrašujuća, pogotovo za industriju koju se uglavnom smatra konzervativnom. Nova istraživanja pokazuju da sektor osiguranja možda nije tradicionalan kao što se ranije mislilo, s 61 posto ispitanika koji ne smatraju digitalizaciju prijetnjom, već prilikom.
U stvari, prema globalnoj anketi tvrtke Infosys, sedam od deset izvršnih direktora iz industrije potvrdilo je planove za ulaganje u digitalnu infrastrukturu naredne tri godine. Glavni trendovi su trenutno veliki podaci; cyber sigurnost za zaštitu podataka i sukladnost; umjetna inteligencija (AI) za automatizaciju osiguranja; i tehnologija za ekstrakciju poslovnih pravila.

Što se tiče ulaganja u digitalne tehnologije u narednih 12 mjeseci, osiguratelji ih namjeravaju dodijeliti cyber sigurnosti, gamifikaciji, velikim podacima i umjetnoj inteligenciji. Trenutne tehnologije koje najčešće koriste osigurateljna društva su cyber sigurnost (66 posto), analiza velikih podataka (65 posto), enterprise cloud (58 posto) i umjetna inteligencija (45 posto), i to ne samo s ciljem poboljšanja postojećih operacija i rješavanja aktualnih problema nego stvaranjem novih mogućnosti.

Primjerice, gamifikacija (koncept primjene mehanike i tehnike dizajna igara da bi se ljudi angažirali i motivirali za postizanje ciljeva) je privukla ulaganja iz industrije zbog poticanja kupnje osiguranja te zbog korištenja kao sredstvo za edukaciju kupaca.

Međutim, istraživanje Infosysa pokazalo je da nije problematičan prijem tehnologije u sektor. Iako dosta visok postotak industrije prihvaća digitalizaciju u osiguranju, nešto drugo sprječava puni prihvat. Istraživanje je pokazalo da je budžet, tj. financijska sredstva, zapravo glavna briga i problem za 56 posto osigurateljnih društva pri implemetaciji digitalnih rješenja.