Osiguranje - neistražena djelatnost za novinare

Datum objave: 28.10.2018., 11:00
„Kada je posrijedi financijska pismenost građani danas mnogo više vode računa o tome što potpisuju kada otvaraju račune u bankama i uzimaju kreditne kartice nego što su to radili prije nekoliko godina. Međutim, još uvijek je izazov običnom građaninu približiti tako važnu djelatnost kao što je osiguranje”, zaključak je radionica održanih u FBiH na temu “Kako izvještavati o osiguranju”.
Zbog nedovoljne informisanosti većina građana ne shvata značaj osiguranja i zbog toga smatra da nema potrebu za osiguravajućim proizvodima,  ističe Naris Bošnjović iz UNIQA osiguranja, i dodaje da je ključni problem nedostatak kulture osiguranja, odnosno nepoznavanje svih prednosti ove djelatnosti.
Kako za građane, tako i za novinare područje osiguranja je nedovoljno istraženo i mali broj medijskih profesionalaca se bavi ovom tematikom, tako da skoro i ne postoje članci koji bi pružili visoko kvalitetne, informativne i obrazovne sadržaje. Građani nemaju dovoljno informacija niti su upućeni koje su sve prednosti i koristi osiguranja, kako za njih osobno tako i za privredu i ekonomiju države, i vrlo često su uskraćeni za analitičke i objektivne informacije koje se tiču i aktualnih novosti s domaćih i inozemnih tržišta osiguranja, te mišljenja eksperata i stručnjaka iz osiguravajućih društava.

Mirsad Pehilj, glavni i odgovorni urednik portala Profitiraj.ba slaže se u činjenici da osiguranje kao djelatnost ima potencijal za istraživačko novinarstvo te da bi novinarski sadržaji kreirani u svrhu predstavljanja osiguranja kao realne potrebe svakog građanina ali i privrednog subjekta, pomogli pri afirmaciji ove djelatnosti u FBiH.

Upravo zbog nedovoljnog poznavanja djelatnosti osiguranja, osnovni cilj organiiranja radionice je unaprjeđenje znanja novinara i urednika o značaju osiguranja za građane i pravne subjekte, korištenju ispravne terminologije, odnosno otvaranje jedne posebne tematike kojom bi se bh. mediji trebali baviti zbog interesa javnosti.
Radionica u Mostaru je četvrta u nizu koju je organiziralo Udruženje/udruga BH novinari, pod pokroviteljstvom UNIQA osiguranja u Bosni i Hercegovini, dok su ostale održane u Brčkom, Banja Luci i Sarajevu.