Obilježen Europski dan zaštite podataka

Datum objave: 29.1.2018., 10:45

Svake se godine 28. siječnja održava Europski dan zaštite podataka, s ciljem informiranja i obrazovanja potrošača o njihovim svakodnevnim pravima na zaštitu podataka. Insurance Europe podupire ciljeve koji se promoviraju na Europski dan zaštite podataka, jer je zaštita podataka od vitalnog značaja za osiguratelje i njihove osiguranike.

Osiguratelji prepoznaju važnost zaštite podataka, budući da obrada podataka leži u samom središtu njihovog poslovanja. Osiguratelji prikupljaju i obrađuju podatke da bi analizirali rizike koje pojedinci žele pokriti i to im omogućuje, da u skladu s tim, prilagode svoju ponudu proizvoda. Obrada podataka također ima bitnu ulogu u procjeni i plaćanju šteta, kao i u otkrivanju i sprečavanju prijevara.

Povećana digitalizacija rezultirala je povećanjem volumena podataka, stoga osiguratelji imaju još veću odgovornost za povjerljivo i sigurno upravljanje podacima kupaca. Budući da je industrija osiguranja izgrađena na povjerenju, sigurnost i privatnost korisničkih podataka shvaća se vrlo ozbiljno.

Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR), koja stupa na snagu u svibnju 2018. godine, uspostavlja harmonizirani okvir zaštite podataka u cijeloj EU. Uredba je osmišljena da bi potrošačima omogućila veću kontrolu nad njihovim podacima u digitaliziranom svijetu, uz jamstvo da svi korisnici iz Europske unije imaju koristi od jednakih, jakih, ažuriranih prava na zaštitu podataka, bez obzira na to gdje se njihovi podaci obrađuju.