Mirovinski fondovi u 15 godina osiguranicima su zaradili 30 milijardi kuna

Datum objave: 4.8.2017., 10:11
U početku reforme govorili smo da bi bila dobra zarada od 2 do 3 posto iznad inflacije, a mirovinski fondovi ostvarili su 4,15 posto godišnjeg rasta
Početkom 2017. godine obilježili smo 15 godina od početka poslovanja obveznih mirovinskih fondova, odnosno drugog mirovinskog stupa, a mirovinski fondovi nedavno su i Saboru podnijeli godišnji izvještaj. Bio je to povod da porazgovaramo s Petrom Vlaićem, predsjednikom Uprave Erste Plavi mirovinskog društva, koje upravlja obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, o proteklih 15 godina, o glavnim pozitivnim točkama koje možemo prepoznati u tom sustavu danas, ali i o nekim ‘minusima’ kojima ćemo se morati posvetiti u idućem razdoblju. Petar Vlaić je zanimljiv sugovornik jer je u sustavu od samih početaka.

Koliko danas imamo osiguranika u drugom stupu i kako u prosjeku izgleda stanje na računu? Možemo li govoriti o tome da se drugi stup, kao obvezna štednja, do sada isplatio? U vrijeme kad smo ga uvodili, često se govorilo da većina građana nema novca i ne razmišlja o dugoročnoj štednji za starost, koliko smo drugim stupom uspjeli odgovoriti na to?
Zaključno s krajem prosinca 2016. godine u drugom stupu imamo 1.784.169 članova, a na njihovim računima akumulirano je 84.179.364.744 kuna. Od početka rada pa do kraja 2016. godine ukupno je uplaćeno 61,35 milijardi kuna, a u isto vrijeme isplate iz 2. stupa iznosile su 7 milijardi, uključujući i isplate za beneficirane članove, što znači da su obvezni mirovinski fondovi svojim članovima zaradili 30 milijardi kuna. Iz izvještaja koji smo nedavno podnijeli zastupnicima u Hrvatskom Saboru vidljivo je i da oko 20 posto članova nije imalo uplate u 2016. godini.

Cijeli intervju možete pročitati ovdje