Hrvatski građani se prema financijskoj imovini nalaze u „zlatnoj sredini“

Datum objave: 6.11.2018., 7:38
Povodom Svjetskog dana štednje prošloga je tjedna u Hrvatskoj udruzi banaka održana konferencija na temu „Raste li financijska imovina građana u Hrvatskoj?“. Tom je prilikom zaključeno da se hrvatski građani prema financijskoj imovini nalaze u „zlatnoj sredini“ u usporedbi s građanima ostalih država srednje i istočne Europe.
Na panel-raspravi održanoj tom prigodom na temu: „Kako potaknuti ulaganja građana u budućnosti“, član Upravnog vijeća Hanfe Tomislav Ridzak skrenuo je pozornost na važnost povjerenja ulagatelja na tržištu kapitala te pritom naglasio: „U Hrvatskoj postoji potencijal da se vrati povjerenje malih ulagatelja u domaće tržište kapitala, što Hanfa kroz pooštreno financijsko izvještavanje želi potaknuti novim Zakonom o tržištu kapitala“.

U Hrvatskoj u pogledu štednje i dalje postoje velike nejednakosti jer samo oko 20 posto građana drži 94 posto ukupne štednje. Istovremeno se na tržištu u pogledu ulaganja svakog dana nudi nešto novo, a da bi mogli procijeniti kakve to rizike sa sobom nosi građani trebaju biti dobrog znanja i informirani. Ocijenio je da su dosadašnje radionice financijske pismenosti dobar smjer ali nedovoljne da dopru do većeg broja ljudi, zbog čega je nužno uvesti obavezni program financijske pismenosti u kurikularnu reformu.
 
U posljednjih 10 godina, udio bankovnih depozita porastao je s 48 na 50 posto ukupne financijske imovine građana u Hrvatskoj i iznosi više od 200 milijardi kuna. Odmah nakon depozita, druga po visini je imovina građana u mirovinskim fondovima koja je s 8 posto krajem 2007. godine narasla na gotovo 25 posto financijskog bogatstva , izjavio je Hrvoje Stojić, predsjednik Kluba glavnih ekonomista Hrvatske udruge banaka. On je istaknuo da se prema financijskoj imovini po stanovniku u srednjoj i istočnoj Europi Hrvatska nalazi „u zlatnoj sredini“, pri čemu banke drže 68 posto domaćeg financijskog sustava. Dominacija štednje u bankama odraz je visokog povjerenja u hrvatski bankarski sektor koji je je najrazvijeniji u regiji i jedan od najbolje kapitaliziranih u Europskoj uniji, naglasio je Stojić.