Do 90 posto Britanaca ne razumije svoje police osiguranja

Datum objave: 6.6.2018., 13:26
Gotovo 90 posto odrasle populacije u Velikoj Britaniji ne može u potpunosti razumjeti svoje police osiguranja. Studija odvjetničke tvrtke Browne Jacobson, u partnerstvu sa Sveučilištem u Nottinghamu, pokazala je da je lingvistički "najkompliciraniju" policu od analiziranih u istraživanju moglo razumjeti tek 13,4 posto odraslih Britanaca.
Tome u prilog ide i najava američkog insurtecha Limonade, koji je nedavno najavio da planira zamijeniti tradicionalne police s novim, jednostavnijim i relevantnijim policama. Studija je razmatrala formulaciju standardnih okvira i sadržaja polica osiguranja usmjerenih na male poduzetnike. Ustanovljeno je da sve pregledane police trebaju barem više srednjoškolsko obrazovanje, dok je za razumijevanje većine njih potrebno imati fakultetsku diplomu ili završen poslijediplomski studij. Neke od polica čak trebaju doktorski stupanj obrazovanja da bi ih se u potpunosti razumjelo. Istraživanje je pokazalo da je vlasnici polica često teško razumiju što je, a što nije pokriveno kada se daju realni scenariji. Razumijevanje polica kretalo se između 32 posto i 66 posto.

Duge rečenice
Louise Mullany, profesorica lingvistike na sveučilištu, kaže: "Djelomično je problem duljina rečenica - tendencija je upotreba vrlo, vrlo dugačkih rečenica. Postoji također tendencija korištenja neuobičajenih riječi u kontekstu gdje je moguće upotrijebiti mnogo jednostavnije i široko rasprostranjene pojmove.“ Međutim, istraživanje je također pokazalo da je primjenom sažetih metodologija izrade moguće značajno poboljšati čitljivost polica. Na primjer, bilo je moguće smanjiti dob za razumijevanje jedne police za 10 godina te je tako polica smanjila potrebnu razinu obrazovanja za njeno razumijevanje s razine doktorata na razinu djeteta od 12 - 13 godina. Browne Jacobson navode da to može povećati postotak stanovništva Velike Britanije koji bi mogao razumjeti policu za oko 75 posto, s niskih 13,4 posto na 89 posto (40,4 milijuna ljudi).

Poboljšanja
Prema National Literacy Trustu, 1 od 7 odraslih osoba u Engleskoj (5,1 milijuna ljudi) "funkcionalno je nepismeno" i ne bi prošli GCSE test engleskog jezika (engleska verzija državne mature). Prema Zakladi Joseph Rowntree, 1 od 20 odraslih osoba ima razinu čitanja petogodišnjaka. Stuart Clarke, voditelj tehničkih potraživanja u Hiscox UK i Irska, reagirao je na analize govoreći: "Riječi za koje bi pretpostavljao da bi  ih ljudi trebali znati... ovom me se studijom stvarno podsjeća da ih ne znaju." Sveukupno, istraživanje pokazuje da se mnogo može učiniti da bi se poboljšala čitljivost formulacija iz polica te da postoje značajne koristi za osiguravatelje koji to rade. Browne Jacobson je rekao: "Bit će zanimljivo vidjeti kako tržište reagira na povećanje znanja o tome kako pojedinci čitaju i razumiju formulacije u policama".