Ča 53 posto hrvatskih organizacija u posljednje dvije godine bilo žrtvama prijevara i gospodarskog kriminala

Datum objave: 19.9.2018., 7:47
Globalno istraživanje gospodarskog kriminala za 2018. godinu koje je provela tvrtka PwC pokazalo je da je 53 posto hrvatskih organizacija u posljednje dvije godine bilo žrtvama prijevara i gospodarskog kriminala, što je značajan porast u odnosu na 2016. godinu, objavili su iz PwC-a.
U Globalnom istraživanju gospodarskog kriminala za 2018. godinu sudjelovaolo je više od 7200 sudionika iz 123 zemlje sudjelovalo, a proveo ga je PwC. Dio istraživanja bila je i Hrvatska, koja je sudjelovala sa 62 vodeće organizacije koje su podijelile svoje iskustvo o toj temi, a na temelju njihovih iskustava došlo se do zaključka kako prijevare i gospodarski kriminal predstavljaju trajnu i rastuću prijetnju organizacijama u zemlji.

Čak 53 posto hrvatskih organizacija koje su sudjelovale u istraživanju izjavilo je da su u posljednje dvije godine njihove organizacije bile žrtvama prijevara i gospodarskog kriminala. Radi se o porastu od 27 posto u odnosu na 2016. godinu.

Zabilježena stopa gospodarskog kriminala u hrvatskim organizacijama viša je od svjetske, koja iznosi 49 posto, i istočnoeuropske razine od 47 posto, međutim kako naglašavaju u PwC-u, ta stopa može biti rezultat veće osviještenosti o prijevarama i poboljšane detekcije.
Zabilježene brojke zapravo su korisnije kao pokazatelji organizacijske osviještenosti nego stvarne prijevare.

U istraživanju su kao najčešći tipovi prijevare zabilježene dvije "nove" vrste koje do sada nisu bile zasebno izdvojene. Radi se o potrošačkim prijevarama (61 posto), a njih slijedi obmanjujuće poslovno ponašanje, koje dijeli drugo mjesto s kibernetičkim kriminalom (33 posto).

Među kibernetičkim prijevarama prevladavaju zlonamjerni softver (malware) i krađa identiteta preko interneta. Iako su hrvatske organizacije svjesne kibernetičkog kriminala, gotovo četvrtina njih nema ili nije upoznata s postojanjem programa kibernetičke sigurnosti za sprječavanje i otkrivanje tog kriminala.