Bitcoin: Prijetnja za financijsku stabilnost?

Datum objave: 13.2.2018., 8:09
Kreatori bitkoina možda su zaista namjeravali izgraditi alternativni način plaćanja, ali kripotovalute su u međuvremenu postale spekulativni balon koji prijeti financijskoj stabilnosti, poručio je Agustin Carstens, glavni direktor Banke za međunarodna poravnanja, bivši guverner meksičke Centralne banke.

Carstens je na predavanju u Frankfurtu poručio da vlasti moraju biti pažljive jer bi kriptovalute mogle potkopati povjerenje javnosti u finansijski sistem.

Vrijednost kriptovaluta, prije svega bitkoina, naglo je porasla prošle godine i u većini zemalja vlasti nisu intervenirale.

Bitkoin je tako na kraju prošle godine dostigao rekordnu vrijednost od gotovo 20.000 dolara da bi ove godine naglo oslabio, čak ispod 6.000 dolara. Zbog naglih oscilacija njegove vrijednosti regulatori su počeli kritičnije promatrati  trgovinu kriptovalutama. Zato je Kina nedavno najavila da će u potpunosti zabraniti trgovanje digitalnim valutama nakon što je prošle godine znatno ograničila transakcije. Tako je i Južna Koreja ograničila poslovanje platformi za trgovanje digitalnim valutama, kako bi smanjila rizik pranja novca.

Poznavatelji upozoravaju da su oštre oscilacije vrijednosti kriptovaluta potkopale njihov potencijal da budu koristan alat u transakcijama i sigurna imovina, te postoji bojazan da ih uglavnom mogu koristiti kriminalci za pranje novca.

„Ako se trgovina kriptovalutama svodi na obavljanje nezakonitih transakcija, onda centralne banke ne smiju dopustiti da se u prevelikoj mjeri oslanjaju na istu institucionalnu infrastrukturu koja opslužuje cijeli financijski sistem", rekao je Carstens.

Prema njegovim riječima, poseban oprez je potreban kada se omogući da kriptovalute dijele prednosti financijskog sistema s klasičnim bankovnim računima, ali kako on ipak napominje digitalne valute možda još ne predstavljaju sistemski rizik.

„Ipak, ako vlasti ne budu djelovale preventivno, kriptovalute bi se mogle dublje ispreplesti s finansijskim sistemom i mogu postati prijetnja za financijsku stabilnost“, ocijenio je on.