Autonomna vožnja nije vožnja bez zakona

Datum objave: 8.3.2018., 11:17
Započeo je detaljni trogodišnji pregled zakona o vožnji od strane Zakonodavne komisije Engleske i Walesa te Zakonodavne komisije Škotske, budući da se Ujedinjeno Kraljevstvo priprema za svoju, ne tako daleku, budućnost autonomne vožnje.
Kao dio programa „Future of Mobility Grand Challenge“ iznesene u Industrijskoj strategiji Vlade, regulatorna će revizija ispitati gdje će biti potrebne reforme da bi se osigurala spremnost zakona za sljedeću generaciju vozila te da pravni aspekt ne stane na put tehnologiji.

Neka od ključnih pitanja na koja zajednički pregled želi pružati odgovore su:
  • Tko je "vozač" ili odgovorna osoba?
  • Kako će se građanska i kaznena odgovornost usmjeriti usred dijeljene kontrole čovjeka i stroja u sučelju?
  • Koji je utjecaj na druge korisnike prometnica i kako ih se može zaštititi od rizika?
Pregled će također istražiti postoji li potreba za novim kaznenim djelima. "Ujedinjeno Kraljevstvo vodeće je u istraživanju i razvoju autonomnih vozila te ovaj rad predstavlja važnu prekretnicu u našoj daljnjoj predanosti tehnologiji", rekao je nadležni ministar Jesse Norman. "Budući da tehnologija autonomne vožnje napreduje bez presedana, važno je da naši zakoni i propisi budu u korak s time te tako Ujedinjeno Kraljevstvo može ostati jedan od svjetskih lidera u tom području".

Za glavnog izvršnog direktora Transport Research Laboratorya Rob Wallisa, pravila, sigurnosni standardi i modeli osiguranja vozila igraju ključnu ulogu u omogućavanju promjena, a istovremeno daju društvu uvjerenje da se novi proizvodi i usluge mogu sigurno uvoditi i koristiti.