Allianz: Svi su segmenti pridonijeli uspjehu Grupe

Datum objave: 7.8.2017., 12:11
U drugom je tromjesečju ove godine Allianz ostvario vrlo dobre rezultate. Ukupni prihodi porasli su za 2,0 posto na 30,0 milijardi eura (u usporedbi s 29,4 milijarde eura ostvarene u istom razdoblju 2016. godine).
Svi su poslovni segmenti doprinijeli spomenutom rastu, a ponajviše segment životnih i zdravstvenih osiguranja. Operativna dobit iznosila je 2,9 milijardi eura (u usporedbi s 2,3 milijarde eura zabilježene u istom razdoblju prošle godine), što predstavlja rast od 22,9 posto kojemu su doprinijeli svi poslovni segmenti, posebice naš segment neživotnih osiguranja. Neto prihodi pripisivi dioničarima skočili su za 83,4 posto na 2,0 milijardi eura (u usporedbi s 1,1 milijardom eura ostvarenom u drugom tromjesečju 2016. godine) i to zahvaljujući višoj operativnoj dobiti i boljem neoperativnom rezultatu.

Osnovna dobit na dionici (EPS) iznosila je 4,45 eura (u usporedbi s 2,39 eura ostvarenih u istom tromjesečju prošle godine). Anualizirani povrat na uloženi kapital (RoE) iznosio je 13,4 posto (u usporedbi s onim za cijelu 2016. godinu od 12,3 posto). Anualizirane brojke ne predstavljaju prognozu za cjelogodišnje brojke. Omjer kapitaliziranosti prema Solventnosti II porastao je s 212 posto na kraju prvog tromjesečja ove godine na 219 posto na kraju drugog tromjesečja, i to ponajviše zahvaljujući pozitivnim kretanjima na tržištu.

Prvo polugodište 2017. godine također je bilo uspješno, a uspjehu su pridonijeli svi poslovni segmenti. Tijekom prvih šest mjeseci ove godine ukupni prihodi porasli su u svim segmentima. Operativna dobit u prvoj je polovici godine skočila za 15,7 posto na 5,9 milijardi eura, što je znatno iznad polovice iznosa naše ciljane dobiti za cijelu godinu. Tijekom prvog polugodišta neto prihodi pripisivi dioničarima porasli su za dojmljivih 17,9 posto na 3,8 milijardi eura. Najsnažniji rast zabilježio je naš segment životnih i zdravstvenih osiguranja; u proteklom šestomjesečnom razdoblju taj je segment ostvario rast neto prihoda pripisivih dioničarima od 78 posto na 1,5 milijardi eura. Istovremeno je segment upravljanja imovinom zabilježio rast od 19,5 posto na 700 milijuna eura, dok je segment neživotnih osiguranja ostvario rast neto prihoda pripisivih dioničarima od 7,7 posto na 1,98 milijardi eura.

„Ostvarili smo sjajan napredak u preuzimanju rizika te stabiliziranjem prihoda od ulaganja u segmentu neživotnih osiguranja. Skok tromjesečnog rasta operativne dobiti jasan je pokazatelj da se naši napori isplate“, izjavio je Dieter Wemmer, član uprave za financije Allianza SE.